Hlavní obsah

Na válečné veterány se (ne)zapomíná, říkají lidé z nadace Regi Base I.

Novinky, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí je sice nazývají žoldáky, ale oni přitom nasazují vlastní životy proto, aby jiní mohli žít v míru. Jde o vojáky, kteří míří do misí v místech, kde se válčí. Nadace REGI Base I. myslí na válečné veterány, hlavně na ty, kteří při výkonu povolání nebo mimo něj utrpěli úraz či je postihla nemoc.

Foto: Jaroslav Hauer

Nadace Regi Base I spolu s pražskou Slávií připravili pro válečné veterány sportovní odpoledne a věnovali výtěžek ze vstupného.

Článek

Uplynulou neděl se na pražském stadionu Eden a v jeho okolí slavil Mezinárodní den válečných veteránů. Nadační fond REGI Base I. s významnou podporou SK Slavia připravil akci, která důstojně uctila ty, kteří za nás sloužili ve vojenských a ozbrojených složkách ČR.

Oslav se zúčastnili zástupci 20 vojenských veteránských spolků z celé České republiky. Celou akci zahájili přípitkem svatomartinského vína, symbolicky v 11 hodin a 11 minut, brigádní generál Jiří Komorous, současný ředitel Ochranné služby Policie České republiky spolu s předsedou Nadačního fondu Hynkem Čechem.

Výstava historické vojenské techniky i ukázka současné speciální policejní techniky, spolu s dalším doprovodným programem, ve kterém nechyběly ochutnávky svatomartinského vína, byla korunována prvoligovým zápasem SK Slavia s FK Zlín, kdy na začátku utkání proběhl slavnostní nástup praporečníků přítomných vojenských spolků a ředitel fotbalového klubu Jaroslav Tvrdík, předal Nadačnímu fondu REGI Base I. šek v hodnotě 100 000 korun.

Slavnostního nástupu se zúčastnili i tři zranění vojenští veteráni, kterým nadace dlouhodobě pomáhá. Díky SK Slavia, která věnovala vojenským, policejním i hasičským veteránům na tento zápas volné vstupenky, jich sledovalo slavnostní ceremoniál i utkání více než 600. Celkem bylo na tribunách přes 10 000 diváků, z nichž velká část měla na bundách připnuté vlčí máky, symbol mezinárodního dne válečných veteránů. 

Akce se zúčastnila i Jiřina Schamsová, maminka vojáka, Jiřího REGI Schamse, který byl prvním těžce zraněným válečným veteránem, kterému Nadační fond pomáhal.

„Myslím si, že letošní oslava Dne válečných veteránů by mohla být jednou z dlouhé řady akcí, kterými bychom chtěli upozorňovat na potřebu pomoci těm, kteří za nás sloužili. Prostřednictvím silných příběhů veteránů se snažíme podpořit solidaritu s těmi, kteří pomáhali, když mohli, a nyní potřebují, aby společnost pomohla zase jim. Je štěstí, že se na válečné veterány nezapomíná," řekl po skončení akce Hynek Čech, zakladatel a předseda Nadačního fondu REGI Base I.

Nadační Fond REGI Base I byl založen v roce 2011 s motem: Pomáháme těm, kteří za nás sloužili. Jeho pomoc je zaměřena na novodobé veterány, policisty a hasiče. Konkrétní pomoc poskytuje při zajištění lékařských konzultací, vhodných lékařských postupů a i při následném začleňování do normálního života. Dále nakupuje nejnovější roboticko-rehabilitační pomůcky, které dává k dispozici rehabilitačním ústavům, které se o zraněné veterány starají nebo následně bezplatně zapůjčuje zraněných vojákům. Dlouhodobě spolupracuje s rehabilitačním ústavem v Kladrubech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám